6. heinäkuuta 2015

TURVALUKOLLINEN AVAINKETJU

 


Arki lähti ihan kirjaimellisesti tohinalla käyntiin viime keskiviikkona Afrikan mantereelta palattuani: puolentoista päivän lentämisen/muunlaisen matkustamisen jälkeen saavuin koti-Suomeen tiistai iltana, nukuin yli yön ja heräsin seuraavana aamuna töihin hammashommien pariin jo puoli kahdeksaksi. Nyt pikku hiljaa alan kuitenkin jälleen tottumaan tähän eurooppalaiseen elämänrytmiin, joka lievästi ilmaistuna on hieman hektisempää kuin etelämpänä päin palloa.

Reissusta kerron tarkemmin hieman myöhemmin, kunhan saan kaikki 986214 otettua kuvaa perattua teitä varten! Tänään kuitenkin kerron kuinka pyöräytin tähän ruusukultaiseen, Glitteristä ostettuun (2€!!) umpinaiseen avainnauhaan turvalukon. Tarinahan meni seuraavanlaisesti: jonkintasoisen muotitietoisuuden omaava hammaslääketieteen opiskelija sai klinikkavaiheen alussa käteensä sinisen, nailonisen, KYS:in sloganilla varustetun avainnauhan uutukaisen avainkorttinsa kera. Tämä opiskelija ei pitänyt moisesta laitosmallista, vaan päätti korukaupassa estetiikka-arvoltaan korkealaatuisemman ketjun havaittuaan vaihtaa niin sanotusti parempaan. Jonkun aikaa sai opiskelija rauhassa käyskennellä kuparinhohtoinen ketju kaulassansa, mutta sitten tulivat henkolökunta huomauttamaan, että opiskelija saattaisi vaikka hirttäytyä jos joku sitä erehtyisi nykäisemään. Niinpä nöyrtyi tämäkin yksilö nailoniin, mutta vain hetkeksi aikaa. Nailoninauha sai kyytiä kun standardisoitu turvalukko erotettiin Fiskarsien voimin nauhasta. Lukko sai uuden elämän ruusukultaisten renkaiden välistä, ja avainketju pääsi taas käyttöön. 

Toisin sanoen tähän tarvitsi:


  • Itselleen mielekäs avainketju/-nauha
  • Vähemmän mielekäs, turvalukollinen avainnauha
  • Sakset
  • Korupihdit
  • Pieni pala nahkaa
  • Neula ja jämäkkää lankaa


1. Väännä ketjun niskanpuoleinen osa auki korupihdeillä. Itse sijoitin aukon keskelle ketjua. 
2. Anasta turvalukko saksilla talteen vanhasta avainnauhasta.


3. Leikkaa nahkasta mahdollisimman lyhyet palaset lukona ja ketjunpäiden yhdistämiseen.
4. Mahdollisuuksien mukaan tee nahkaan jo ennakoon neulanreijät. Tämä helpottaa huomattavasti ompeluvaihetta nahan sitkeyden vuoksi, ja kun itse näpertelyn kohdekin oli niin pieni.
5. Ompele nahkapaloista lenkit yhdistämään lukon puoliskoa ja ketjun päitä.
Totuudessa tein tämän pikku projektin jo jonkin aikaa sitten, mutta käytin nahan sijasta mustaa satiininauhaa. Satiini ei kuitenkaan osoittautunut kovinkaan kestäväksi tarkoitukseensa ja rispaantui nopeasti poikki. Luulisin että nykyinen nahkamalli kestäisi paremmin. Se lisäksi näyttää myös paremmalta. Ketju pääsi tänään käyttöön myös varsinaiselle työkentälle, kesätöihini muuan eteläkarjalaiseen hamashoitolaan. Heti tuntuu olo paljon yksilöllisemmältä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti