6. syyskuuta 2014

Sifonkihame ja syyskuulumisia


Heipä hei, minnekään en ole kadonnut maailmasta vaikka tällä puolella internettiä hiljaista onkin ollut! Syksy on tuonut mukanaan viileät ilmat, yliopisto-opintojen kiireet ja riennot sekä rehellisen syysflunssan, joka alkoi hellittää vasta eilen illalla. 

Sitten itse asiaan: kesän ja alkaneen syksyn aikana olen nähnyt liioittelematta lähes kaikilla pitkän, hulmuavan trikoo- tai sifonkihameen. Pihinä tyttönä kitsastelin omani hankintaa, ja sitä paitsi, miksi kukaan maksaisi useampaa kymppiä hameesta jonka voi pienillä vaivalla ja kädentaidoilla tehdä aivan itse? Suuntasin siis kirpparille ja löysin alla olevan minihamosen hintaan 2€. Kangaskaupan sifonkikaan ei ollut kovin paljoa kalliimpaa, yhteishintaa projektille tuli tuskin 6€ enempää.

Stretch-kankainen kirpparihamonen. Eihän kukaan tätä luultavasti tällaisenaan käyttäisi, mutta hame oli itsessään aivan täydellinen sifonkihameen alle. Suosittelen projektiin venyvää, kuminauhavyötäröistä hametta.

Halkiollinen sifonkihame

Tähän tarvitsin:
  • vanhan mustan hameen, jonka vyötäröllä leveä kuminauha
  • mustaa sifonkia, leveys hieman omaa lantioleveyttäni suurempi
  • ompelukoneen ja langat
  • sakset
  • mittanauhan1. Leikkaa sifonki n.15cm lantiotasi/vyötäröäsi leveämmäksi riippuen siitä, millä korkeudella hametta haluat käyttää.
2. Ompele sifongin pitkät sivut siisteiksi taittamalla nurjalta puolelta reunat kaksi kertaa ja ompelemalla suoralla tikillä. Valitse koneeseen ohut ja terävä neula, tarkista lankakireys sopivaksi.
3. Testaa peilin ääressä mille korkeudelle haluat mahdollisen halkion ylettyvän ja merkitse korkeus esim. nuppineulalla tai liidulla sifonkiin. Ompele sitten pitkät sivut nurjalta puolelta yhteen aina merkkiin saakka. Tämän jälkeen siisti yläreuna samalla tavalla.
4. Aseta sifonki oikea puoli ylöspäin hameen ympärille siten, että sifongin yläreuna taittuu hameen yläreunan ympärille ulottuen siis hameen sisäpinnalle muutaman senttimetrin verran. Venytä hameen kuminauhaa sifongin leveydelle ja neuloita tiheästi nuppineuloilla kiinni. Tässä kannattaa käyttää mahdollisen kämppiksen/avopuolison/muun kanssa-asujan apua :) Huomioi mille puolelle haluat halkion ja aseta se hameen sivusauman mukaisesti.

5. Vaihda koneen neula aiempaa neulaa paksumpaan. Ompele sifonki kiinni hameeseen venyttäen hametta niin että se on sifongin kanssa yhtä leveä (huom. tätä en yllä olevassa kuvassa siis tee, koska toinen käsi kuvasi tapahtunutta). Tämä vaatii tekijältä hieman tarkkuutta ja taitoa, sillä kangasta ei tulisi kuitenkaan vetää eteenpäin koneen puolesta. Lopputulos näyttää sievemmältä, jos ompelee vielä toisen kerroksen n. puoli senttiä ensimmäisen kierroksen ylä- tai alapuolelle. Vaihtoehtoisesti voi käyttää kaksoisneulaa, jos sellaisen sattuu omistamaan.
6. Koita hametta päälle ja varmista oikea pituus. Leikkaa alhaalta tarvittaessa pituutta pois, muista jättää 1-1,5cm siistimisvaraa. Siisti lopuksi helma samalla tavalla kuin alussa pitkät sivut. 

Valmista tuli! Jos mahdollisesti haluaa halkion molemmin puolin, on sifonki vain leikattava alussa pystysuunnassa kahtia ja tehtävä vaihe 3. molemmin puolin.


Mielestäni täydellinen sifonkihame kuultaa läpi juuri oikean määrän, eli näyttäen jalkojen siluetin paljastamatta kuitenkaan liikaa.
Uudessa pitkässä sifonkihameessani mukavinta on upean ulkonäön ja klassisen tyylikkyyden lisäksi ehdottomasti sen monikäyttöisyys. Sitä voi käyttää yhtä hyvin sekä arkena että juhlana oikeilla yläosan, asusteiden ja kenkien valinnalla, ja vieläpä lähes kaikkina vuodenaikoina.


Haluan jälleen kiittää esittelykuvista Sofin korvaamatonta apua. Haluan myös pyytää anteeksi sitä että liikaa ompelemaan innostuneena unohdin kuvata ohjeita selventäviä työvaihekuvia, pahoitteluni!

P.S. Jätähän vain joutessasi jälkiä käynnistäsi, kommentteja on aina mukava lueskella ;) Hyvää viikonloppua kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti