13. elokuuta 2014

Uusi rakkaani, hapsukimono

Olen aina rakastanut Kauko-Idän eksottista ja omalaatuista kulttuuria. Kävin kahdestaan äitini kanssa Japanissa monia vuosia sitten, ja aina siitä lähtien olen halunnut palata sinne vielä jonain päivänä uudestaan. Turvallisempaa, siistimpää ja uskomattomampaa urbaania ympäristöä tuskin löytää lähes mistään muualta maailmasta. Siisteyttä voisin aukaista näin: söimme äitini kanssa kadulla pistaasipähkinöitä ja tuntui perin syntiseltä heittää tyhjiä pähkinänkuoria pensaiden juurille silloin kun roskakori ei ollut näköetäisyydellä. Uskomattoman Japanista tekee siisteyden lisäksi myös sen länsimaista poikkeava, hyvin hierarkinen ja järjestäytynyt kulttuuri, kadulla kiirehtivät pukumiehet, ikiaikaiset tavat ja perinteet yhdessä maailman moderneimman teknologian kanssa, ihmisten ylenpalttinen ystävällisyys ja ruoka, totta kai! 


Muutama matkakuva todisteeksi, pictures or it didn't happen! Right? Silloista tyyliäni tarkastellessa mietin vain että mitä oikein mietin?

Seitsemän päivän aikana Tokion metropoli, Kioton historia ja Osakan särmikkyys - pelkkiä pintaraapaisuja, further investigations needed!


 No niin ja takaisin nykypäivän länteen..Tässä kimonon tyylisessä asusteessa yhdistyvät idän kuosi ja yleisilme sekä läntisen muodin hapsut. Hapsukimono on alun perin AP&AS:n Genevan projekti ja ihastuin siihen aivan saman tien. Niittejä minulla ei ollut, joten tästä no-sewsta tuli itselleni minimum sew projekti. Kankaan kävin ihan kangasliikkeestä ostamassa, sopivaa huiviakaan en omistanut. 

Pieni varoituksen sananen: tuo hapsu on aika kallista! Löysin sitä Kuopiosta pitkän etsinnän jälkeen Eurokankaan vierestä, Nappi ja Nauhasta.


Eli tähän tarvitsin:
  • sopivan kokoisen kankaan, itselläni 80 x 150, mutta suosittelisin 100 x 200 (jälkiviisautta, nyyh)
  • pitkän sivun mitalta hapsunauhaa
  • ompelukoneen

Tuskin tähän kummoisempia ohjeita tarvitseekaan, kuin että reunat täytyy ensin siistiä taittamalla kaksi kertaa ja ompelemalla suoralla tikillä. Asettele sitten hapsunauha toisen pitkän sivun nurjan puolen päälle ja taita toinen laita hapsujen päälle hihojen mitalle. Mitoita hihat niin, että vartalolle jää sopivan kokoinen aukko väliin (itselläni ~40cm).Hapsu ja hihat ommellaan alemman kerroksen reunan mukaisesti kerroksittain: kangas-hapsut-kangas (hiha), alempi kangas-hapsut (selkäosan alareuna) ja jälleen kangas-hapsut-kangas. Genevan alkuperäisohjeista löytyy kuvia mikäli omat selitykseni jäävät epäselviksi. No totisesti jäävät. Ommellessasi varo että hapsujen päät eivät mene neulan alle kiikkiin!Valkeisenlammen itämaisia maisemia

Mikäli voisin vielä vaikuttaa asiaan, olisin tehnyt kimonostani isomman. Se olisi kenties laskeutunut hieman paremmin. Ottakaa onkeenne erheestäni, käyttäkää isompaa palaa! Kankaan printti sopii mielestäni kesä-syystyyliin. Kun joskus olen toivon mukaan vähemmän köyhä ja opiskelija kuin nykyään, tekisi mieleni tehdä tällaisia jokaiselle vuodenajalle eri kuoseista!Loistavista kuvista saan jälleen kiittää Sofia. Hyvää alkavaa syksynpoikasta kaikille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti